Lična profesionalna filozofija

Lična profesionalna orijentacija

Kao profesor Računarstva i informatike u Srednjoj školi u Velikom Gradištu radim od 1.9.1995.godine. U profesuru sam ušla kao student i počela da učim pedagoški posao. Moram priznati da nije bilo nimalo lako.

Predmet koji predajem mi je omogućio da mnogo pre uvođenja aktivnog učenja u učionice dajem slobodu učenicima da samostalno, u paru ili u grupi izrađuju zadate zadatke, da sami dolaze do rešenja, da se na času ponašaju istraživački i da dolaze do već postavljenih ciljeva.

Istraživački rad mojih učenika je upotpunio Internet koji im pruža slobodu u pronalaženju podataka, informacija  različitih rešenja postavljenih problema.

Kao profesor sam uvek tu da učenicima dam smernice u radu, da ih uputim u različite elektronske alate, u novosti u svetu informatike, u različite mogućnosti znanja iz ovog predmeta.

Osnovni cilj koji postavljam sebi za svaki čas je da pomognem učenicima da ovladaju kompjuterskim alatima, da steknu bar osnovnu  informatičku pismenost. Jedan od mojih ciljeva jeste osposobljavanje učenika za izradu različitih projekata u oblasti računarstva. Ciljno kod učenika razvijam takmičarski duh, želju za napredovanjem i stalnim usavršavanjem.

U svom radu učenicima namećem elektronsko učenje kao vid slobodnog obrazovanja. To tako radim jer smatram da elektronsko učenje učenicima daje vremensku slobodu u njihovom obrazovanju, razvija pozitivan odnos prema obavezama ali im daje pravo da i onda kada nisu na času mogu da uče, vežbaju, izrađuju domaće zadatke… i napreduju u svom informatičkom obrazovanju.

Još jedan bitan segment moje profesionalne filozofije je  razredno starešinstvo. U svom profesorskom stažu imam četiri generacije razrednog starešinstva. Kroz pedagoški rad, kao razredni starešina trudim se da kod učenika razvijam duh kolektiva zasnovan na vrednim, čestitim i u svom obrazovanju naprednim individuama koje mogu samostalno da nastave školovanje i život. Ravnopravost u svim segmentima školskog života, šansa za svakog učenika su samo neka načela kojim se vodim u razrednom starešinstvu.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s